“Kan overskriften ikke være: YOGA FJERNER STRESS ?” Mig: “NEJ ! Det får du mig aldrig til at skrive !!!!”

… Stilhed … Jeg nægter simpelthen at fodre denne forsimplede tilgang til stress, forebyggelse som behandling. Også selvom det er en god salgssætning. Og også selvom jeg selv er yogalærer.

Det er ganske enkelt en farlig forsimpling er virkeligheden. Det ville være ligesom at skrive at YOGA VIRKER MOD KRÆFT.

For hvis du ryger to pakker smøger og drikker 1/2 flaske rødvin hver dag, propper dig med hårdt stegt oksekød og desuden sover meget få timer, ja så siger det næsten sig selv at yoga i den situation hverken kan mindske risikoen for kræft, ej heller kurere den. (Eksemplet er skrevet på baggrund af den epidemiologiske forskning, der er lavet om forekomsten af kræft, og ikke for at tale ned om nogens livsstil.)

Og ligeså er det med stress. Hvis du vedbliver at befinde dig i et miljø, som man nu ved belaster et ellers sundt nervesystem, ikke foretager dig de rette afstressende handlinger, hviler for lidt og belaster dig for meget, ja så er det som eksemplet ovenfor. Det svarer med andre ord til en ekstrem usund livsstil, og det kan yoga ikke rette op på.

Det farlige i den ovenstående forsimplnigen, er derfor at det kan skabe en forståelse af at man kan fortsætte som før, og dermed slippe for stressen eller komme af med stressen.

Men jeg siger ikke at yoga ikke kan hjælpe mod stress. Yoga bør dog ikke stå alene. Hvis vi skal bruge eksemplet ovenfor, så kræver en livsstilsændring at du får viden om HVAD det er der skal ændres, HVORFOR det skal ændres, hvad du bør spise eller gøre i stedet og hvordan du retter op på følgerne fra den usunde livsstil.

Dermed ikke sagt at stress handler om at der skal ændres noget i den stressramte. Oftest er der nemlig tale om at der skal ændres noget i det miljø den stressramte befinder sig i. Der er med andre ord ikke noget galt med personen, men med det personen udsættes for. Det er et komplekst område i sig selv, og derfor kræver det ofte professionel hjælp at gennemskue dynamikker og psykologiske konsekvenser af fx arbejdsmiljø eller private omstændigheder. Det er her kilden til stress skal findes, og ikke som en fejl i personen selv.

Jeg skriver som jeg gør på baggrund af min viden om traumeheling og som stresscoach. Og så min personlige erfaring. Faktisk vil jeg tilskrive forsimplede udlægninger af stressforebyggelse, som årsagen til at jeg selv blev SÅ alvorlig ramt af stress, som jeg gjorde. Jeg havde nemlig selv læst mig til – utallige steder – at bl.a. meditation, sund kost og motion “er godt mod stress”. Da jeg på daværende tidpunkt havde haft en daglig meditationspraksis i mere end 12 år, spiste ret sundt og grønt, kom jeg til den slutning at jeg blot skulle intensivere min spinning i fitnesscenteret. Så skulle den fornemmelse af stress nok snart forsvinde.

Og så fortsatte jeg ellers bare med at drøne derudaf. Samme umenneskelige arbejdspres og fremmedgørende forhold for mit arbejdes udførsel. Fornægtelse af alle tegn på overbelastning og motion og meditation i stedet for at slappe af. Men jeg handlede jo bare efter den information jeg havde fået om stress. Desværre den forkerte. Men jeg vidste ikke bedre.

Og SÅ faldt jeg med et brag! Og det skulle tage mig flere år blot at nærme mig en normal hverdag hvor jeg igen føler mig som et normalt, velfungerende menneske.

Jamen, tænker du nok, hvad er det så med den yoga? Og hvorfor er det, at netop jeg også har yogaforløb og workshops til stressramte? Det er fordi at yoga ER godt. Men det er ikke et vidundermiddel. Og min erfaring er at det skal gives på den rigtige måde og i rette doser, det skal serveres så man undgår de mange faldgruber der er i yogaverdenen OG det kan ikke stå alene i behandlingen af stress. Og nogle gange så er yoga overhovedet ikke godt, og bør derfor undgåes.

Men yoga kan også give noget, som først opnåes efter langvarige terapeutiske forløb. Yoga kan tilbyde en genetablering til de dele af hjernen, som er alt afgørende når man taler om rehabilitering fra stress og traumer. Yoga kan også give fornemmelsen af kropslig velvære, som påvirker vores måde at være i verden. En fornemmelse af generel tryghed og sikkerhed er nemlig et andet nødvendigt fundament i rehabilitering fra stress og traume.

Derfor har jeg selv lavet yogaforløb der bygger på min viden om traumeheling, om rehabilitering af et overbelastet nervesystem og om stress. Og hvor jeg inddrager helt specielle øvelser og desuden krydret med viden om stress, stressfremkaldende faktorer og nødvendige rehabiliterende tiltag. Er man hårdt ramt af stress, vil jeg desuden opfordre til at man får personlige konsultationer hos mig, at man får en diagnostisk vurdering af stressen, får en prognostisk plan og støttes optimalt i sin rehabiliteringsprocess.

Og når alt det så er sagt, så skylder jeg at sige at yoga er fantastisk. I hvert fald for mig. Og der går ikke én dag hvor jeg ikke laver yoga. Men hvis hele verden ramler om mig, så bliver jeg skisme da også og stadigvæk stresset ! Og så tager jeg den derfra, men det bliver helt sikkert langt bedre end sidste gang.

I min podcast ‘Samtaler om Stress’ kan du få mere viden om stress, om skadelige arbejdsforhold og om menneskelige erfaringer med at opdage og rehabilitere fra stress. Podcasten findes HER.

1.-8. marts organiserer jeg et nænsomt, nærende og livgivende yogaretreat på Cypern. Der er stadig ledige pladser. Læs mere HER.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *